CR sportsko penjanje

Sportsko penjalište Cava Romana u starom kamenolomu blizu Vinkurana nedaleko Pule slovi kao najekstravagantnije penjalište u Istri, a možda i šire. Njegova specifična konfiguracija i struktura stijena u kombinaciji s interesantnim spojem prirode, vremena i ljudske aktivnosti čine ga uistinu unikatnim.

Gdje još postoji mogućnost da ujutro posjetite amfiteatar iz rimskoga doba, a popodne prošećete kamenolomom iz kojeg potječu kameni blokovi kojim je on izgrađen i okušate se u vertikalnim izazovima u tom šarmantnom komadiću povijesti?

 

Početkom 1990-ih nekolicina entuzijasta i zaljubljenika u svijet vertikale krenula je s penjanjem i skromnim opremanjem prvih penjačkih smjerova u sektoru Corto Maltese koji je nastao zahvaljujući velikoj prirodnoj pukotini u stijeni. Uslijed eksploatacije kamena u davno doba, dio stijene se odlomio, ostatak nije bio vrhunske kvalitete pa, na radost penjača, nije završio u kamenim blokovima. I upravo zbog te podzemne konfiguracije stijene, na maloj površini nalaze se vrlo različiti smjerovi. Lokalni penjači ga koriste za trening, osobito u ljetnim mjesecima. U debeloj hladovini je cijeli dan.

Sektor Smokvica nastao je na dijelu stijene koji potječe iz najstarijeg doba kamenolomske djelatnosti i na njemu se još uvijek mogu vidjeti tragovi ručnog klesanja kamena. Ujutro je na suncu, popodne u hladu.

Sektor Freedom nalazi se u donjem dijelu kamenoloma i najmlađi je od svih. Njegove vertikale su glatke, nastale strojnim rezanjem kamena pomoću čeličnih sajli. Većina smjerova je interesantna kombinacija rupica, žljebova i utora iz doba kamenolomske eksploatacije, prirodnih pukotina i protoka vremena. U ljetnim mjesecima održavaju se razna događanja pa je penjanje ograničeno i ovisi o njihovoj dinamici.